История ГХГ Варна - сградата

Историята на тази сграда, строена за Мъжка гимназия е все още неизяснена напълно. Проектът на сградата е предоставен от Дирекцията на строежите през 1884 г. Същата година, Генчо Кънев е поканен да поеме строителството и  той  успешно завършва сградата само за две години  1884/86. Авторството на сградата е спорно.Предположенията на проф. Никола Мавродинов са за авторство на шведския архитект Брокс, по това време на работа в Разград. Възможно е да бъде и на чешкия архитект Купка, който строи във Варна, или на италианския архитект Валентино,. Според арх. Маргарита Коева и арх. Никола Тулешков, автор на сградата е австрийският архитект Фридрих Грюнангер.

Архитектурата на Гимназията е в духа на неоготиката, с типичната за англосаксонските страни клинкерна зидария, в комбинация с каменна рустика. Интерес представляват засводените прозорци на първия етаж и извисените фронтони на крайните ризалити, което придава на сградата характерен романтичен силует, необичаен за българската архитектурна традиция. Може би единствено триделните прозоречни отвори, върху фронтоните, както и елиптичната арка във фоайето, навяват аналогия с подобни решения, в някои от многобройни църкви на Генчо Кънев.

Сградата е един от редките паметници на неоготиката у нас, което я прави още по-ценна, освен безспорните и архитектурно-строителни и качества.